Start Contact
Sumar
Stiri Stiri
Articole in presa Articole in presa
Interviuri Interviuri
Articole recomandate
Biografie
Repertoriu
Premii
Harta Romania
Harta Europa
Harta Terra
Filipissima
Iris
K1
Divines Divas
Optiuni
Grup stiri opera
Orase stiri
Linkuri opera
Linkuri utile
Linkuri Felicia Filip

Biografie

Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A devenit studentă de canto la Academiei de muzică din București, unde a avut-o ca profesoară pe soprana Georgeta Stoleriu.

După absolvire s-a angajat ca solistă la Opera Națională Română. Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca "Noua regină a Traviatei", rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și cu puterea interpretativă a unei mari tragediene ("Tragediană superbă" a titrat "L'est Republicain" din Nancy, mai 1998). La Covent Garden, Wiener Staatsoper, Liceo di Barcelona, Hamburg, în Toulouse sau la Moscova publicul a răsplătit-o cu ovații îndelungate. A cântat cu mari dirijori ca Silvio Varviso, Anton Guadagno, Daniel Oren, Carlo Rizzi și în regii semnate de Otto Schenk, John Cox, Jean Claude Auvray, Axel Corti, Nicolas Joel, alături de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani, Juan Pons sau Vincente Sardinero.

Felicia Filip a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock, după modelul Montserrat Caballe - Freddie Mercury. Primul album de rock-simfonic din România, realizat împreună cu formația Iris a fost Athenaeum, urmat în 2007 de colaborarea pe care au avut-o în realizarea albumului Iris 30 de ani: Cei ce vor fi. Două dintre melodiile de mare succes au fost: "De vei pleca" și "Baby".

Ana Felicia FILIP este nascuta la Slatina, in Oltenia, regiune din sudul Romaniei. Ea a crescut acolo, inconjurata de parinti, de sora si fratele sau.

Cariera muzicala a debutat-o prin studiul viorii timp de 12 ani. Apoi Felicia s-a orientat catre canto intrand la Conservatorul din Bucuresti, unde a obtinut diploma de absolvent in anul 1985. Ea a intalnit-o acolo pe profesoara sa de canto, artista de mare renume : Georgeta Stoleriu, care ii este si in prezent, profesoara de canto.

Felicia a debutat la Brasov, in Rigoletto si Traviata, apoi anul urmator, in 1986, la Bucuresti, in capitala, in Povestirile lui Hoffmann (rolul Antoniei). Ea a fost solista la Teatrul Liric din Brasov pana in anul 1990, apoi solista a Operei Nationale din Bucuresti.

Primul sau angajament, in strainatate, a fost in anul 1991 la Teatrul din Bâle, Elvetia, in Traviata. Violeta Vallery din aceasta opera de Verdi, pe care Felicia o interpreteaza cu o emotie particulara si personala, ramane de altfel rolul sau emblematic.

Felicia s-a casatorit in 1991 cu Cristian Mihailescu, fost director general al Operei din Constanta, apoi al Operei din Brasov, dar si regizor de opera, de altfel foarte cunoscut in Franta, datorita participarii sale in componenta juriului la Concurs International de Chant de Marmande. In 2009 au fost numiti cel mai frumos cuplu al anului in România!

Felicia munceste si face vocalize 365 de zile pe an ! Seriozitatea si profesionalismul sau sunt universal recunoscute

Ea este singura cantareata din lume care a obtinut toate premiile Mozart si a participat la concursurile urmatoare:
1983: Concours de Chant Fransisco Vinas la Barcelone (premiul 1 si premiul Mozart)
1985: Concours de chant P.I. Tchaikovski la Moscou (premiul al 2-lea)
1987: Concours Belvédère la Vienne (premiul al 2-lea, premiul Mozart si premiul Japanese)
1991: Concours "Glory of Mozart" la Toronto (premiul 1)

Felicia FILIP a urcat pe numeroasele scene internationale cum ar fi Covent Garden Royal Opera House din Londra, Staatsoper din Hamburg, Teatre Liceu din Barcelona, StaatsOper din Viena, Opera din Toronto - lista detaliata fiind prezentata in pagina dedicata - si bineinteles, toate marile scene romanesti, dintre care Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova si, desigur, Slatina, orasul natal.

In 2004, Felicia FILIP a fost ridicata la gradul de Comandor al Ordinului "Meritul Cultural", titlu care i-a fost decernat de catre Presedintele României la acea data, Ion Iliescu.

Felicia Filip a obtinut recent inca un titlu onorific de "Persoana Emerita", decernat de catre Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

© Felicia Filip - Filipissima 2010-prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site